Körkortstillstånd

Körkortstillstånd

Ett körkortstillstånd krävs för utbildning för B (bil), AM ("EU-moped"), A1, A2, A (motorcykel) samt BE (personbil med tungt släp), dock ej för Förarbevis för Moped klass 2 eller Utökad B, så kallad B96.
Har du ett giltigt körkortstillstånd gäller det för samtliga behörigheter ovan.

När du ansöker om körkortstillstånd kontrollerar Transportstyrelsen om du uppfyller de krav som samhället ställer på alla som ska ta körkort. Transportstyrelsen beviljar dig körkortstillstånd om du anses lämplig som förare med hänsyn till dina personliga och medicinska förhållanden. Genom Transportstyrelsens beslut får både du och Trafikverket besked om att du uppfyller de grundläggande kraven för att få körkort. Tänk på att ansöka om körkortstillstånd i god tid (någon månad) innan du har tänkt börja övningsköra, direktlänk till ansökan hittar du under fliken länkar.

Transportstyrelsen tar ut en avgift för att pröva din ansökan om körkortstillstånd. Betala med det inbetalningskort som Transportstyrelsen skickar hem till dig när du beställer en ansökningsblankett eller ansöker via e-tjänst (se länkar för mer information om ansökan). Du måste också lämna in ett syn-intyg, blankett för detta kommer hem till dig när du ansöker om körkortstillstånd. Du kan också komma direkt till oss och göra ditt syntest (avgift 100 kr) så kan vi skicka det digitalt till Transportstyrelsen. Avgiften för tillståndet samt syn-intyget måste vara Transportstyrelsen tillhanda för att din ansökan ska bli prövad.

När du har ett giltigt körkortstillstånd får du övningsköra och avlägga förarprov.
Ett körkortstillstånd är giltigt i fem år. Giltighetstiden kan inte förlängas.
Om du inte har gjort ett godkänt kunskapsprov och körprov inom den tiden måste du ansöka om ett nytt körkortstillstånd. Vissa brott och andra omständigheter som anges i körkortslagen kan leda till att körkortstillståndet återkallas.

Om ditt körkortstillstånd går ut och du måste ansöka om ett nytt så behöver din godkända handledare inte ansöka om godkännande på nytt. Godkännandet som handledare står kvar även med det nya körkortstillståndet.

Vi på Lidingö Trafikskola hjälper dig med syntest!
Välkommen!