Körkortstillstånd


Körkortstillstånd

Ett körkortstillstånd krävs för utbildning för B (bil), AM ("EU-moped"), A1, A2, A (motorcykel) samt BE (personbil med tungt släp), dock ej för Förarbevis för Moped klass 2 eller Utökad B, så kallad B96. Har du ett giltigt körkortstillstånd gäller det för samtliga behörigheter ovan.

När du ansöker om körkortstillstånd kontrollerar Transportstyrelsen om du uppfyller de krav som samhället ställer på alla som ska ta körkort. Transportstyrelsen beviljar dig körkortstillstånd om du anses lämplig som förare med hänsyn till dina personliga och medicinska förhållanden. Genom Transportstyrelsens beslut får både du och Trafikverket besked om att du uppfyller de grundläggande kraven för att få körkort. Tänk på att ansöka om körkortstillstånd i god tid (någon månad) innan du har tänkt börja övningsköra, direktlänk till ansökan hittar du under fliken länkar.

Det kostar ingenting att ansöka om ett körkortstillstånd, däremot måste du komplettera din ansöka med ett synintyg. Vi hjälper dig gärna att göra ett syntest här på skolan under receptionens öppettider (avgift 100 kr). Vi skickar ditt intyg digitalt till Transportstyrelsen. Glöm inte att ha med dig en giltig ID handling.

När du har ett giltigt körkortstillstånd får du övningsköra och avlägga förarprov. Ett körkortstillstånd är giltigt i fem år. Giltighetstiden kan inte förlängas. Om du inte har gjort ett godkänt kunskapsprov och körprov inom den tiden måste du ansöka om ett nytt körkortstillstånd. Vissa brott och andra omständigheter som anges i körkortslagen kan leda till att körkortstillståndet återkallas.

Om ditt körkortstillstånd går ut och du måste ansöka om ett nytt så behöver din godkända handledare inte ansöka om godkännande på nytt. Godkännandet som handledare står kvar även med det nya körkortstillståndet.

Välkommen!